Chitara Toledo Primera Student ofera echipare premium in segmentul low-cost

04-06-2019
Chitara Toledo Primera Student - Music and More

Noua serie PRIMERA Student de la Soundsation vine echipată cu tijă de reglare a acțiunii. Soundsation sunt printre primii producători din Europa care echipează chitarele entry-level cu tijă de reglaj, aceasta fiind o funcție pe care o putem găsi în general la chitarele mult mai scumpe.

Înainte de a regla tija, ar trebui sa întelegem ce este și cum funcționează. În esență aceasta este o tijă metalică inserată în lemn de-a lungul gâtului chitarei pentru a ajuta la susținerea si fixarea acestuia. Tijele rigidizează gâtul și ajută la eliminarea deformărilor. Au existat mai multe variante de când au fost inventate, primele fiind fixate in grif.

 


 

Chitarele Martin au avut o varietate de tije de fixare nereglabile. Acestea erau adesea construite sub forma unei bare în T sau o bucată de tub metalic, pur și simplu inserate în gât. Scopul principal al acestor tije de fixare a fost acela de a stabiliza gâtul și de a îl împiedica să se deformeze. Dacă gâtul se curba din cauza condițiilor de temperatură sau a fabricării greșite, nu se putea face nimic pentru a fixa gâtul decât prin rupere, îndreptare și introducerea unei tije noi. Martin a folosit aceste tije nereglabile până în 1984.


Astăzi, aproape toate chitarele sunt dotate cu tije ajustabile. Ele nu numai că ajută la consolidarea grifului, ci ajută si la menținerea gâtului într-o poziție dreaptă. Acestea pot fi reglate folosind o cheie hexagonală. Tijele de reglare a acțiunii se împart in două categorii principale: tije simple sau tije cu dublă acțiune.

 Pe scurt, tijele simple îndoaie gâtul într-o direcție prin strângere. Slăbirea nu va "îndoi" gâtul în cealaltă direcție; doar va reduce pur și simplu presiunea din tija si va permite detensionarea lemnului în direcția opusă. O tijă cu acțiune dublă, pe de altă parte, îndoaie gâtul în ambele direcții.

Astăzi, sunt puțini producători care să echipeze cu tije ajustabile griful chitarelor clasice. Soundsation a înteles că această caracteristică oferă un avantaj în fata competitorilor, așa că va asigura muzicianul că utilizarea acestor chitare este una de lungă durată.

Postari

Nu exista recenzii

Adauga recenzie