Este posibil? Cea mai rafinata chitara cu Top Solid de Molid - Soundsation Engrave Series - in oferta anului 2021

13-04-2021
Este posibil? Cea mai rafinata chitara acustica cu Top Solid de Molid - Soundsation Engrave Series - in oferta anului 2021

În prezent, chitarele acustice sunt construite folosind tot felul de materiale: fibră de carbon, Ekoa, fibră de sticlă și chiar metal reciclat. Dar cel mai obișnuit material de construcție este de departe lemnul, considerat uneori, pe nedrept, de modă veche.

Partea superioară, posterioară și laterală a chitarelor de calitate profesională sunt realizate din tăieturi de lemn masiv meticulos selecționat, în timp ce modelele pentru începători și cele intermediare sunt construite parțial - uneori în întregime - cu placaj presat. Placajul presat - denumit laminat - reprezinta în esență mai multe straturi de lemn prelucrat subțire care au fost presate și lipite împreună cu un adeziv, pentru rezistență și stabilitate.

O diferență majoră între chitarele laminate și cele din lemn masiv o reprezinta modul în care este obținut și prelucrat lemnul din care este realizata fața de rezonanță. În cazul în care construcțiile de nivel inferior tind să necesite variații de lemn mai puțin rafinate (și uneori, cu surse discutabile), constructorii de chitare de tip boutique  se bazează exclusiv pe cele mai rezonante lemne.

Aprovizionarea acestor materiale de ultimă generație necesită nu doar planificare și conexiuni, ci și abilitatea de a analiza și evalua calitatea și rezonanța potențială a lemnului brut, depozitat spre uscare si tratament. Este o abilitate care poate dura o viață până la rafinarea ideala.

Cunoștințele comune ar sugera că muzicienii începători ar alege o chitară laminată, în timp ce profesioniștii ar opta pentru un instrument de înaltă calitate, complet din lemn masiv. Dar, după cum veți vedea, există mai mulți factorii decât pur și simplu prețul.

Estetica

Nu există nicio îndoială că estetica influențează semnificativ cumpărăturile noastre de zi cu zi, iar instrumentele nu fac excepție. Constructorii vor folosi adesea specii de lemn mai exotice, cum ar fi lemn de trandafir brazilian, cocobolo sau koa, dar oferta limitată a acestor materiale înseamnă că aceste opțiuni - deși vizual izbitoare - pur și simplu nu sunt disponibile la prețurile mai modeste.

Chitarele laminate, pe de altă parte, pot fi făcute pentru a accentua anumite variații de culoare și modele de lemn, care nu numai că sunt plăcute ochiului, dar sunt și mai rentabile. De multe ori aceste chitare sunt colorate în așa fel încât o tăietură simplă de arțar sau de cireș, de exemplu, poate fi făcută să arate la fel de convingătoare ca opțiunile din lemn masiv, si aceasta doar la o fracțiune din cost.

Durabilitate

Pentru elitiștii, există o categorie care nu trebuie trecută cu vederea. Da, …..lemnul masiv de 5.000 $, construit manual, cu un aspect exotic al unui instrument asigura un sunet fenomenal. Practic poti auzi un refren de îngeri în tonuri, iar acel vârf de molid Adirondack este atât vibrant încât nu-l poti compara cu nimic.

Tăieturile solide de lemn se bazează pe rășinile lor naturale pentru a asigura stabilitatea sunetului. Fluctuațiile rapide ale temperaturii și umidității pot avea unele efecte asupra acestor instrumente, iar astfel de modificări sporesc riscul ca lemnul să dezvolte fisuri sau îmbinările să fie compromise.

Datorită naturii construcției lor și a modelelor lor mai complexe, chitarele laminate sunt mult mai puțin susceptibile la fisurare. Din acest motiv, ele tind să fie mai potrivite pentru cei care călătoresc sau pentru acele persoane care necesită pur și simplu o chitară mai robustă.

Tonul

Pentru mulți muzicieni, tonul este totul. Investim de bună voie sume incredibile de bani pentru această calitate mistică a unui instrument. Dar este justificabil? Uneori da. Și, deși există, fără îndoială, un scenariu potrivit căruia o chitară acustică laminată pentru începători de 200 de dolari ar putea „concura” un instrument de lemn masiv fabricat manual, totuși rămâne cert faptul că tonul este complet subiectiv.

Dar, în cele din urmă, o chitară laminată pur și simplu nu poate rezona la fel de liber ca un instrument din lemn masiv. Și acolo unde tonul poate să nu fie cuantificabil, consensul general este că rezonanța și calitatea generală a construcției unei chitare conduc la armonie și echilibru în tonuri și la o calitate aerisită, asemănătoare pianului, care este incontestabil mai plăcută de ascultat.

Prețul

Prețul este, fără îndoială, principalul factor determinant atunci când decideți ce chitară să cumpărați

"A fost o vreme când o chitară ieftină suna ca o chitară ieftină … " Când a fi comparata cu un instrument care era de două, trei sau patru ori mai mare decât prețul său, ai fi recunoscut în mod clar și imediat ca fiind inferior. Cu toate acestea, acele zile sunt în trecut.

În ultimii 30 de ani, tehnicile de construcție moderne și metodele noi, mai durabile, de recoltare a lemnului au dus la realizarea unor instrumente in bugetul pentru care iti poti permite oricand sa experimentezi.

Recomandare?

Da, putem face acest lucru. Noua serie de chitare acustice si clasice de la Soundsation oferă ceea ce ne dorim de multa vreme. O chitara acustica cu fata de rezonanță solidă realizata din Molid selecționat.

 

 

 

 

 

Soundsation EN41CE-NTS

Seria de chitare acustice Engrave se mândrește cu rezonanța strălucitoare a feței de rezonanță solidă realizata din Molid

 

Soundsation EN40CE-NTS

Asociat cu un finisaj special satin și o rozetă gravată cu laser, creând o chitară acustică elegantă, cu un aspect unic pentru ochi și un sunet desăvârșit pentru urechi.

 

Chitarele din seria Engrave sunt disponibile în diferite forme și dimensiuni, toate echipate cu preamplificator E2-T cu tuner și eq pe 2 benzi.

 

 

 

 

 

 

Poti comanda aici