0 Cosul tau COS

Review BOSS RC-10R Rhythm Loop Station

12-06-2020
redactat de Ion Stanciu
Review BOSS RC-10R Rhythm Loop Station

RC-10R combina usurinta de folosire cu functionalitate extinsa pentru a crea o pedala looper care sa inspire chitaristii.

Plusuri:

Usor de folosit

Display luminos

Constructie solida

Comutarea intre sectiunile unui track este foarte simpla

Ritmurile sunt variate si utilizabile

Minusuri:

Nu este echipata cu iesire de casti

Nu poate fi alimentata cu baterii (pentru muzicienii de strada)

Privire de ansamblu:

Desi te-ai gandi ca este doar un alt looper de la BOSS, avand termen de comparatie cu modelele RC-1 si RC-30, iti putem spune ca RC-10R este diferit.

RC-10R nu este doar un looper, este mai degraba o pedala hibrid, un 'looper-drum machine', si este cu adevarat interesat cum cele 2 functionalitati ale pedalei se imbina pentru a crea o pedala perfecta pentru exersat sau live.

BOSS a incorporat generatoare de ritm in pedale looper si inainte, insa de data aceasta au dus-o la un alt nivel cu 280 de ritmuri presetate, fiecare cu cate 2 variatii ale temei (Pattern 1 si 2), plus 50 de memorii pentru ritmurile utilizatorului. Compune un ritm pe PC, exporta-l in format SMF (format standard MIDI) si incarca-l in RC-10R.  De asemenea poti alege din 16 kit-uri diferite de tobe din libraria Roland/BOSS (Jazz kit, 808, etc) la care poti adauga pana si reverb, pentru mai multa spatialitate.

RC-10R opereaza ca un looper stereo cu 2 track-uri independe care pot fi folosite in serie. Poti atasa si un footswitch extern sau o pedala de expresie pentru a avea mai mult control asupra sectiunilor.

Performanta si verdict:

RC-10R poate fi folosit mono sau stereo, fiecare canal (L/R) poate fi folosit independent, ceea ce inseamna ca in loc sa trimiti ambele canale in amplificatorul de chitara, poti trimite doar sectiunea de ritm (canalul R) catre PA.

Daca folosesti RC-10R doar in amplificatorul de chitara, ai cateva optiuni de EQ/Filter pentru a ajusta sunetul de toba, astfel incat sa nu iti afecteze tonul chitarei. Aceleasi optiuni sunt valabile si pentru PA.

Panoul frontal este simplu, prevazut cu un encoder press-and-turn si doua butoane pentru meniu si write pentru a controla orice parametru. De asemenea ecranul LED este mare si luminos, iar cele 2 indicatoare LED rotunde iti indica tot ce se intampla cand apesi pe footswitch-uri, precum si volumul loop/rhythm.

La fel ca si celelalte pedale din seria 200, RC-10R este prevazut cu 2 footswitch-uri. Setarea ritmului este usoara, selectezi un stil, un pattern, tempo, si apesi pe footswitch. la prima apasare track-ul va incepe cu un intro, apoi pattern-ul selectat, iar la apasare sustinuta se va activa pattern-ul 2 (de obicei cu mai multe elemente). Cand comuti de la pattern 1 la 2 sau viceversa, RC-10R va introduce un fill/break. Aceste fill-uri pot fi accesate oricand in play mode prin apasarea scurta a footswitch-ului. Preset-urile sunt excelente, foarte muzicale si practice.

Legat de looping, trebuie sa alegi un slot liber de memorie si sa apesi pe footswitch pentru a trece prin ciclul record/overdub/play sau record/play/overdub. Prin apasare sustinuta, poti reinregistra track-urile iar prin apasare dubla poti opri trackurile. Fiind 2 track-uri independente, poti inregistra 2 loop-uri care pot fi redate in serie. Poti comuta intre cele 2 trackuri prin apasarea simultana a celor 2 footswitch-uri.

Prin folosirea modului SYNC, cele 2 functii loop/rhythm sunt mai apropiate, astfel poti porni inregistrarea prin setarea ritmului si poti comuta simultan cele 2 track-uri inregistrate cu cele 2 pattern-uri de toba.

RC-10R este usor de invatat, fiind foarte intuitiv. Acesta iti permite sa te concentrezi pe aspectul cel mai important - cantatul la chitara, iar din acest punct de vedere, RC-10R este una dintre cele mai bune variante de pe piata - vezi oferta Music and More